2010. június 12., szombat

Hőségriadó

Hőségriadót rendelt el az ÁNTSZ. Néhány jó tanács, hogyan védekezzünk a hőségben, hiszen a fülledt, meleg idő igencsak megviselheti szervezetünket.

Második fokozatú hőségriasztást rendel el péntektől az országos tiszti főorvos, mert az előrejelzések szerint pénteken és szombaton a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 Celsius-fokot – nyilatkozta az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

Hűvös és csapadékos májuson vagyunk túl, az ország több pontján egy hónap alatt az átlagos évi csapadékmennyiség fele lehullott. A sok esőnek meg is lett a böjtje: árvíz sújtja hazánk nagyobb folyóit, de még kisebb patakjait is.
Dél felől azonban egyre melegebb és szárazabb légtömegek érik el hazánkat, nem véletlen, hogy a hét utolsó napján már országszerte napos idő jellemezte időjárásunkat. De ez még csak a kezdet volt, kedden délen, délkeleten el is érik majd a 30 fokot. De még ekkor is tovább fokozódik a felmelegedés, a hét második felében a hőmérők higanyszála akár a 35 fokot is elérheti, igazi kánikulára készülhetünk. Hűsítő záporokra, zivatarokra kedden, főleg az északi megyékben van esély.
Feltehetőleg nem is fogunk sokáig örülni a száraz, napos időnek, hiszen ez a hirtelen váltás, a fülledt, nyári idő igencsak megviselheti szervezetünket. Íme néhány jó tanács az elkövetkezendő időszakra:
- Az első és legfontosabb dolog, ami mindenkit érint: A FOLYADÉKPÓTLÁS! A legmegfelelőbb a hideg ásványvíz, lehetőleg 3-4liter elfogyasztására törekedjünk, de egyszerre ne igyunk sokat!Az idős emberek, és a gyermekek fokozottan ki vannak téve a kiszáradás veszélyének, figyeljenek egymásra!Kerüljük a tűző napon való alkoholfogyasztást!
- Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között extrém magas, védekezés nélkül ne tartózkodjunk huzamos ideig a szabadban!
- Együnk könnyen emészthető ételeket; a sokszor keveset elvet tartsuk be! A túlzottan fűszeres, csípős ételek fokozzák a verejtékezést. A koffein vízhajtó hatása miatt kávé után mindig igyunk meg egy pohár vizet.
- Naponta többször engedjünk hideg vizet az alkarunkra, ezzel hűsíthetjük testünket!
- Lehetőség szerint este mozogjunk, napközben pedig kerüljük a megerőltető fizikai munkát!
- Ha autóval közlekedünk és belső légkondicionáló nem áll rendelkezésünkre, húzzuk le az ablakokat, vagy ha megálltunk szellőztessük ki. Ha tehetjük, álljunk árnyékba, ha nem, tegyünk fel ablakvédőt, ami visszaveri a sugarakat, és nem lesz 45-50°C egy felhevült autóban!
- Gyermekeink egészségére nagyon vigyázzunk, fényvédő krémekkel mindig kenjük be őket, és fejüket is fedjük be, adjunk rájuk szellős ruhát, de lehetőleg, olyat, ami takar is, hogy ne érje bőrüket sok helyen közvetlen napsugárzás! Ne hagyjuk a kocsiban őket, sem felhúzott, sem leengedett ablak mellet sem!
- Ha tehetjük, szabadidőnkbe menjünk vízpart közelébe, és hűtsük le magunkat. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne ugorjunk felhevült testtel a vízbe, mert szervezetünk nem biztos, hogy azonnal alkalmazkodik a hirtelen hőmérsékletváltáshoz, és ez akár szívleállást is okozhat.
- Szemünket is védjük az erre alkalmas UV szűrős napszemüvegekkel. Ezek elmulasztása hosszú távon szemünk károsodását okozhatja.
- Akik gyógyszert szednek magas vérnyomásra, konzultáljanak orvosukkal, hogy nagy melegben módosuljon-e az adag, mivel ilyenkor természetesen alacsonyabb lehet a vérnyomás, és változatlan gyógyszeradag mellett túlságosan is alacsonnyá válhat, ami rosszullétet okoz.
- Nagy valószínűséggel ebben az évben is több nagyvárosban lesz önkéntesek által végzett vízosztás a nagyobb forgalmú utaknál. Ha utcai ivókutat látnak álljanak meg, egy pár percig hűsítsék le magukat, utána induljanak tovább. Ha gondosan ügyelnek egészségükre, és az óvintézkedéseket betartják, ezt a nyarat is gond nélkül átvészelhetik.

Nincsenek megjegyzések: