2010. október 1., péntek

Milyen lesz az októberi időjárás?


Ilcsi Mama, a Szabad Föld Online házi időjósa – több évtizedes megfigyeléseire támaszkodva – elkészítette október havi időjárási előrejelzéseit.

Október

1-jétől 5-ig: borongós, esős, változékony idő várható.

6-tól 8-ig: a reggelek már hidegek, napközben derengős-változékony órákkal, többfelé esővel és záporral. Sőt havas és jeges eső is előfordulhat.

9-től 11-ig: reggel ködképződésre számíthatunk, mely csak sokára és nehezen oszlik fel. Utána kellemes, felhős, pár órára napos időre van kilátás.

12-től 15-ig: kisebb eső lehet, a reggelek hűvösek, a szélvédett helyeken talaj menti fagy is jöhet. A hegyekben és az északi határszéleken havazás is előfordulhat.

16-tól 22-ig: napos és borongós napok váltakozásával még viszonylag meleg őszi – terménybetakarító. szüretelő – idő várható.

23-24-ig: csendes, borongós nappalok után éjjel erős szél, záporeső következik.

25-től 27-ig: a reggeli órákra erősen lehűl az idő, több helyütt sűrű köd várható. Pár órára sokfelé kisüt a nap, napközben viszonylag enyhe lesz az idő. Néhol a zárt felhőkből záporeső-zivatar is kialakulhat.

28-től 31-ig: szélviharral, zivatarokkal, akár nagy mennyiségű esővel, havas esővel, esetleg havazással is járó idő várható.

Október (Mérleg) Mindszent hava, Magvető Hava

„Sok gyümölcsöt Mindszent hava tartogat
Sötét télben jó kedvére kiket felhordhat.”

Október 6.: Aradi vértanúk emléknapja
Knézich Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lakner György, Poeltenberg Ernő, Leininger - Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos.

Október 15.: Teréz
A szüret első napjai között tartják számon a szőlősgazdák. Ha ezen a napon szép az idő, akkor jövőre jó termésre van kilátás.

A hónap második felében szokott beköszönteni az úgynevezett vénasszonyok nyara. (Kanadai elnevezés szerint: indián nyár.) A hűvösebb éjjeleket kellemesen napsütéses nappalok követik. Így e két hét alkalmas a szüretre és esküvőre egyaránt. Alaposan megrövidülnek a nappalok. Ekkora még a leglustább fecskék is végleg elindulnak Dél-Afrikába.

Október

Havi középhőmérséklet: 10,9 Celsius-fok
Átlagos csapadékmennyiség: 47 mm
Napsütéses órák száma: 142

Octo (nyolcadik) szóból ered a hónap neve, mivel a romulusi év nyolcadik hava volt. A betakarítási munkák végeztével a régi rómaiak a hónap derekán fegyverszemlét tartottak a szent pajzsok körülhordozásával, majd 25-én búcsút mondtak a harci életnek az Equus October ünnep mágikus szertartásaival.

Mindenszentek havában a látványosan rövidülő nappalok után esténként már elkel a kályha melege, főként a hónap második felében, amikor jöhetnek –5 fokos fagyok, hózáporok riogathatnak bennünket korán érkező téllel. Volt rá példa 1947-ben is, amikor október első napjaiban 0 fok alatt kellett keresni a hőmérő higanyszálát. Szerencsés esetben a hónap végén sem kell fűteni. Különösen akkor, ha langyos idővel köszönt be a vénasszonyok nyara; a kellemesen meleg időszakban 20 fok is lehet napközben. Az indián nyár meg is izzaszthat, mint például 1932-ben, amikor szokatlan forróságot hozott.

Zord idő, hőség: Az 1543-as felhőszakadások elmosták az utakat. Sokan „egy markot sem vethettek” az 1642-es szárazságban. 1649 csapadékos októberében hegyek, domboldalak csúsztak le. 1677-ben árvizek késleltették a vetést. 1700-ban savanyú szőlőt szüreteltek sáros, ködös időben. 1775-ben hó tépázta meg a gyümölcsösöket. 1785-ben öreg fákat döntöttek ki a szélviharok. 1802-ben vízhiány volt a tartós szárazság miatt. 1808-ban utcasorokat mosott el a lezúduló eső, drágaság lett. 1825-ben elakadtak az utazók a térdig érő sárban. 1840-ben a szőlő zöme lerohadt a tőkékről az esős időben. 1847-ben odalett a tengeri a sok csapadéktól.

Néphit: Ha október fagyos, szeles, január nagyon enyhe lesz. A hónap melege csikorgós februárt hoz. – János (23.), ha borús, a termény lesz igen dús. – Dömötör (26.) táncra perdíti a lenge öltözetű (vékony ruhát viselő, fázó) juhászt. – Megérkezett Simon-Júdás (28.), jaj neked, te pőregatyás! – Sokat kell várni a télre, ha a nyulak nyári ruhájukat nem teszik szekrénybe.

Pintér Csilla


Nincsenek megjegyzések: