2010. november 16., kedd

Vége az évszakhoz képest 10 fokkal melegebb novembernek. Fokozatosan csökken a hőmérséklet.

Vége az évszakhoz képest 10 fokkal melegebb novembernek. Fokozatosan csökken a hőmérséklet.

Ha nem is hirtelen váltással, de fokozatosan búcsút mondhatunk a „késő őszi tavasz”-nak. Aki az elmúlt napokban legalább egy kicsit is kimozdulta friss levegőre, azt hihette, hogy tavasz van: ragyogó napsütésben volt részünk, és helyenként jó 8-12°C-kal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál, néhol 21°C-ot is mértek. (A hajnali ködfoltok viszont északnyugaton hosszabb ideig is megmaradtak, így az arrafelé élők nem tudták maradéktalanul élvezni a szép, napos időt.)

Igaz, ami igaz, a hűvös és csapadékos szeptember és október után sokaknak okozott örömet ez az időjárás, a kirándulások, túrák. Szerdán azonban egy frontrendszer éri el hazánkat, és lassan, fokozatosan véget vet a szokatlanul enyhe napoknak. Reggel már mindenütt erősen felhős vagy borult időre ébredhetünk majd, de akkor még csak nyugaton várható kisebb eső. A nap folyamán aztán a Dunántúl nagy részén elered az eső, keleten viszont estig számottevő csapadék nem várható. Csütörtökön a Dunától keletre élőknek lehet szükségük az esernyőkre, ott többfelé valószínű majd eső, zápor. A hét több napja a változatosság jegyében telik majd: a felhőátvonulások mellett napsütésben és esőben, záporban egyaránt részünk lehet, főleg szombaton várható több eső a keleti országrészben. A szél általában gyenge lesz (csak a Dunántúlon élénkülhet meg időnként), ezért a hajnali órákban többfelé számíthatunk majd sűrű ködfoltok kialakulására. A délutáni hőmérsékletek napról napra fokozatosan csökkennek, de a jövő hét elejéig még így is az átlag felett alakulnak.

Változékonyabbra fordul tehát időjárásunk, a többször erősen megnövekvő felhőzet mellett több-kevesebb napsütésben lehet részünk, ám péntektől a hét végéig jelentős, országos csapadékra nincs kilátás. Hétfőn érkezhet egy újabb, erőteljesebb frontálzóna esővel, amely akár komolyabb lehűlést is hozhat, hajnalonként pedig visszatérnek a fagyok. Nagy a bizonytalanság, de a jövő hét közepén erőteljes lehűlés valószínű, napközben is jóval 10°C alatti maximum hőmérsékletekkel, és akár hózáporok megjelenése sem zárható ki.

Nincsenek megjegyzések: