2012. július 4., szerda

Új rendszer az egészségügyben: kórházkeringő

Csongrád megye - Utaznak a betegek a legjobb orvosokért, műszerekért az egészségügy új rendszerében, amely egy hónapos türelmi idővel lépett életbe hétfőn. Néhány példával világítjuk meg, mit jelent a változás páciensnek, hozzátartozónak megyénkben.

Makóra, Hódmezővásárhelyre, Szegedre, Kalocsára vagy Budapestre utalják tovább a kórházi ellátást igénylő ambrózfalvi betegeket az új egészségügyi rendszerben, attól függően, hol kaphatják meg a legmagasabb szintű ellátást. Szenvedélybetegségükre például legközelebb a településtől 171 kilométerre lévő Kalocsán találhatnak gyógyírt. Belgyógyászati, szülészeti ellátásért közel 30 kilométert utaznak Makóra, ha neurológiai panaszaik vannak, vagy csecsemőjük, gyermekük igényel segítséget, a vásárhelyi kórházba utalják, 41 kilométerre otthonuktól. Fül-orr-gége gyógyászati ellátást Szegeden kapnak – 60 kilométeres út után.

Többször megírtuk: átalakult július elsejétől a kórházi és betegirányítási rend hazánkban. Országosan 15 kórházban szűnt meg a sebészet, a belgyógyászat és a szülészet – ezeken a környékeken az érintetteknek a lakóhelyüktől távolabb lévő, de elvileg jobban felkészült – képzettebb orvosokat foglalkoztató, jobb műszerekkel rendelkező – kórházakba kell menniük. Egy hónapos türelmi idő van: addig mindenkit ellátnak a korábban megszokott módon.

A gyógyító ágyak 5 százalékát szüntette meg a szaktárca, három progresszivitási kategóriába sorolva az osztályokat. Az alapszinthez a rutinbeavatkozások tartoznak, a középszinthez a komolyabb, de nem életet veszélyeztető ellátások, a bonyolult, speciális tudást és tapasztalatot igénylő esetek ellátása a felső szinthez. Ezek alapján írták újra a betegirányítási rendet. Beszámoltunk róla: Csongrád megyében a legnagyobb vesztes a makói kórház, amely 40 aktív ággyal lett kisebb.

Megszűnt a gyermekosztály, csupán szakorvosi és ügyeleti ellátás lesz. Ha valakit be kell fektetni, azt ha lakhelye a Marostól lefelé van, Hódmezővásárhelyre, ha felfelé, akkor Szegedre viszik. Ugyanígy járnak el a neurológiai betegekkel. A szentesi Dr. Bugyi István Kórház traumatológiai osztályának besorolása 2-esről 1-es progresszivitási szintre változott, Szirbik Imre polgármester pedig nyílt levélben fordult az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárhoz az ortopédiai ellátás megőrzése érdekében. A kórház főigazgatója, Várkonyi Katalin optimistább: szerinte az intézmény szinte azonos profillal működik tovább.

A háziorvosoknak, mentőknek, betegeknek tehát újra kell tanulniuk a rendszert. Ehhez ad segítséget a tek2012.gyemszi.hu, amely keresőkkel, térképekkel mutatja be, hogy az egyes településeken élő betegek melyik ellátást hol kapják meg. Néhány eseten keresztül mutatjuk be az új szisztémát.

A makói térséghez tartozó Ambrózfalva betegeihez hasonlóan kacskaringós utat járhatnak be a Szentes környéki településeken élők. Árpádhalomról – és a megye összes településéről – Kalocsára kerül az addiktológiai ellátást igénylő páciens, és a speciális szakképzettséget, felszereltséget igénylő gyermek plasztikai, helyreállító és égéssebészet is csak Budapesten érhető el. Bel- vagy gyermekgyógyászt Szentesen, ortopédiai szakembert vagy szívsebészt Szegeden, reumatológust viszont Hódmezővásárhelyen kell keresnie az árpádhalmi páciensnek. Egy csanyteleki beteg például 28-féle ellátásért utazik Szegedre, 15-öt kap meg lakhelyéhez közelebb, Szentesen – de egy-egy esetben előfordulhat, hogy Kalocsára, Vásárhelyre, Deszkre vagy a fővárosba irányítják tovább. Nyilván ugyanezt az utat kell bejárniuk a hozzátartozóknak, barátoknak, ha látogatni akarják.

Több mint 30-féle ellátásért kell Szegedre utazni Vásárhelyről, Szentesről, Makóról is. A vásárhelyiek helyben remélhetnek gyógyírt belgyógyászati vagy épp csecsemő- és gyermekgyógyászati esetekben, de csecsemő és gyermek fül-orr-gége gyógyászért például Szentesre, pszichiátriai kezelésért Makóra kell utazniuk. A hagymavárosiak ugyanezt az útvonalat neurológiai, reumatológiai panaszok esetén járják be.

Minden út Szegedre vezet

Az országban csak Szegeden kezelnek megfelelő felkészültséggel politraumatizált agyi sérülteket – ha valaki ilyen sérülést szenved, Pécsről, Budapestről vagy Nyíregyházáról is ide szállítják.

Nincsenek megjegyzések: