2012. december 8., szombat

Megérkeztek a fák a Makovecz térre

Makó - Megérkeztek a Hagymatikum előtti térre a Németországból beszerzett különleges díszfák. Jövő szerdáig ültetik el őket.

Megérkeztek a makói Makovecz térre, azaz a Hagymatikum Fürdő előtti parkba azok a különleges díszfák, amelyek miatt az elmúlt hetekben részben fel kellett bontani a tér burkolatát. Emlékezetes: a munkálatok egyesekben riadalmat keltett – azt gondolták, hogy a tér kialakításával megbízott, ki nem fizetett alvállalkozók szedik fel a dísztéglát. Valójában a Kommunális Nonprofit Kft. emberei láttak munkához, hogy Török Péter tájkertész instrukciói nyomán a tér elnyerje végső, Makovecz Imréhez és a fürdőhöz méltó megjelentést. Mivel a fák elég magasak, részben el fogják takarni a Bérpalota lepusztult hátsó oldalát is.

A fákat két kamion hozta, információink szerint egyenesen Németországból. Azért onnan, mert hasonlókat Magyarországon jelenleg nem lehet kapni. Olyan előnevelt fiatal fákról van szó, amelyek lombozata az iskolázás során különleges alakot kapott: esernyőt, oszlopot, dobozt vagy éppen kaput formáznak. Összesen 47 fáról van szó. Többségük gyertyán, de van köztük fekete fenyő és rézvörös fanyarka is. Nagy Nándor, a Kommunális Nonprofit Kft. vezetője lapunkat úgy tájékoztatta: a fákat jövő szerdáig ültetik el. Érdekesség, hogy van köztük két bonsai is. Az apró növényeket a dísztó mesterséges szigetein fogják elhelyezni.

A városházán megtudtuk, a térrendezés teljes költségvetése 51 millió forint. A fák beszerzése, valamint a szükséges kertészeti munkák elvégzése ebből 21 milliót tesz ki, 6 millióból padokat, szemétgyűjtőket szereztek be, a burkolat újraépítése, pótlása pedig 24 millióba fog kerülni.

Nincsenek megjegyzések: