2013. augusztus 4., vasárnap

Iszonyú a hőség, van ahol zivatar miatt adtak ki figyelmeztetést

Csütörtökig alig lehet enyhülésre számítani, bár felhőkre, frissítő záporok lehetnek északon a hét elején. Csütörtökön tetőzik a hőség, akár 40 is lehet. Négy megye kivételével az egész országra harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, de van ahol a várható heves zivatarok miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Ma is a napsütésé lesz a főszerep, jellemzően 33-38 fok közötti értékekre van kilátás délután. Az UV-sugárzás ezen a napon is nagyon erős lesz – írja az Időkép. Hétfőn sem enyhül az idő, ám északon-északnyugaton megjelenhetnek felhők az égen, valamint északon elszórtan egy-egy frissítő zápor várható. A csúcshőmérséklet 35 fok felett alakul.

Kedden és szerdán is igazi hőségre van kilátás, a legmagasabb hőmérséklet több helyen meghaladja majd a 35 fokot. Előreláthatólag a hét második felében, csütörtökön fog tetőzni a hőség, ekkor délnyugaton újra megközelítheti a hőmérséklet a 40 fokot is.

Már majdnem mindenhol piros riasztás van érvényben

Négy északkeleti megye kivételével a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki a meteorológiai szolgálat vasárnapra a hőség miatt, az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután 32-37, este 25-31 fok között alakul.

Vasárnap Heves megyére is kiadták a piros figyelmeztetést, így már 15 megyében, valamint a fővárosban van érvényben a legmagasabb fokú figyelmeztetés. Ennél enyhébb, narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés csak Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén van érvényben. Emellett az UV-B sugárzás maximuma is elérheti a nagyon erős szintet.

Heves zivatarokra is figyelmeztetnek

A napi középhőmérséklet az ország legnagyobb részén vasárnap is 27-30 fok között, északkeleten 25-27 fok körül valószínű. Vasárnap késő este az Alpokalján és a Kisalföldön előfordulhat zivatar. Emiatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a heves zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak.  

Nincsenek megjegyzések: