2010. június 12., szombat

Hőségriadó - szombaton kánikula, vasárnap gyenge hidegfront

Szombaton kánikula, vasárnaptól gyenge hidegfront várható - közölte a meteorológia szolgálat munkatársa.



Szombaton még országszerte folytatódik a derült, napos, száraz idő, 30-35 fokos kánikulára és helyenként élénk déli délnyugati szélre lehet számítani, éjszaka 17-22 fok várható - mondta Jenki Szilvia. Vasárnap észak felöl gyenge hidegfront érinti a Kárpát-medencét. Északon, északkeleten megnövekszik a felhőzet, helyi záporok, zivatarok lehetnek, felhőszakadás, jégeső is előfordulhat és ezekben a körzetekben átmenetileg viharossá fokozódhat a szél, ugyanakkor a déli országrészben kevés felhő várható. A hőmérséklet 28-34 fok között alakul, északon hűvösebb, délen melegebb lesz.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy kánikulában nagyobb folyadékbevitelre van szüksége a szervezetnek, és a legmelegebb 11 és 15 óra közti időszakban aki csak teheti, húzódjon árnyékba, vagy legalább viseljen kalapot, napszemüveget, és használjon védőkrémet az erős ultraibolya sugárzás miatt. A vasárnapi gyenge hidegfronttal kapcsolatban Jenki Szilvia azt tanácsolta az autósoknak, hogy vezessenek óvatosabban, hiszen ilyenkor nő a reakcióidő.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos csütörtökön bejelentette, hogy péntektől elrendeli a második fokozatú hőségriasztást. Az elmúlt hetek esőzései után hirtelen érkezett meleg elsősorban a városokban, azon belül is a sűrűn lakott, lakótelepi környezetben élőket veszélyezteti. Az emberi szervezet számára ilyenkor az lehet a legmegerőltetőbb, ha a lakások belső hőmérséklete a reggeli órákra sem süllyed 20 Celsius-fok alá. Harmadfokú hőségriasztás elrendelése a 27 Celsius-fokot meghaladó napi középhőmérséklet esetén szükséges, erre a legutóbb 2007 nyarán volt példa.

3 megjegyzés:

margit2 írta...

Szia Nóri!
Te hogy bírod elviselni ezt az időjárást? .... Mert én bizony egyre nehezebben...

Unknown írta...

Margitka, ma már egyáltalá ne3m vagyok jól. :(

margit2 írta...

Ó nagyon sajnálom... De már talán javul egy kicsit az idő... Legalábbis csökkenni fog a hőmérséklet a tévé szerint...