2010. október 2., szombat

Kísérletezek

Van egy cserép amarilliszem ami nem akar virágozni évek óta. Valakitől azt hallottam, hogy télen nem kell neki víz, és lehetőleg fény se érje. Most azt fogom csinálni, hogy nem locsolom, és ha elszáradnak a levelei, akkor leszedem, a cserépre meg papír zacsit húzok.
Csinált már ilyet valaki? Ha igen milyen eredménnyel? Vagy van valakinek más ötlete? Ha igen írja be ide de ne névtelenül!

1 megjegyzés:

Klarissza írta...

Amarílisz



A legszebb hagymás növény az Amarillisz!

Az ősz és a tél egyik nagy slágere az amarillisz, amely hatalmas tölcséres virágaival a növény barátok egyik nagy kedvence lett hazánkban. A hideg téli napokon is hajtathatunk gyönyörű szép amarillisz hagymákat.Aktív kép

Az amarillisznek hatalmas tölcséres virágai vannak, amelyek sokszor 10-12 napig virítanak, egy hagymáról akár 4-5 virág is nyílik. A hagyma mérete sokszor a 10-18 cm.-is elérheti. A színválaszték is igen gazdag: fehér, rózsaszín, piros, narancssárga, rózsaszín csikós, piros-fehér változatban is kapható.

Az amarillisz virágzási ideje a tavasz, de ilyenkor ősszel is láthatunk virágzó példányokat. Ha szeretnénk egy szép amarilliszt otthonunkban, vásároljunk egy szép nagy hagymát, és ültessük el egy megfelelő méretű cserépbe úgy, hogy a hagyma egyharmada legyen a földben.

Ne várjuk el a növénytől, hogy folyamatosan nyíljon vagy ősszel, vagy tavasszal virágzik, mert egy virágzás nagyon sok tápanyagot kivesz a növényből, ezért virágzás után hagyjuk a virágot elszáradni, vágjuk le, majd utána a növény tápanyaga visszahúzódik a hagymába. Nagyon fontos hogy a virágzási időszakban táp-oldatozzuk a növényt.

Virágoztatás előtt szigorúan 2-3 hónap nyugalmi állapotot kell hagyni a növénynek, Ilyenkor tegyük el egy sötét helyre, és ne öntözzük a hagymát.Aktív kép

Ha az amarillisz hajtatáskor egy virágszárat, vagy levelet hoz először az már nem fog virágozni, csak levelet fog hozni, de átverhetjük a növényt, ha előtte egy sötét kartonpapírral letakarjuk, így virágzásra bírjuk a növényt. A virágzás után csökkentsük le az öntözést, és tegyük el a hagymát egy sötét helyre, és hagyjuk pihenni.

Hőmérséklet: A virágzási időszakban az ideális hőmérséklet:15-18 fok, a nyugalmi időszakban: 5-8 fok.

Fényigény: A virágzási időszakban fontos a sok fény, és forgassuk a cserepét kétnaponta, hogy ne legyen ferde a növény szára, a pihenési időszakban tartsuk sötét helyen a hagymát.

Vízigény: Virágzási és növekedési időszakban öntözzük a növényt, de vigyázzunk, a túllocsolás ilyenkor káros lehet, a két locsolás között hagyjuk kiszáradni kissé a földjét.

Aktív kép

A pihenési időszakban, ne öntözzük a növényt.

Tápanyag igény: A tavaszi vagy őszi virágzáshoz előtte kezdjük el a tápanyagot adagolni a növénynek, az elvirágzás után viszont álljunk le a tápanyag utánpótlással.Aktív kép

Átültetés: A hagymákat késő ősztől kora tavaszig bármikor elültethetjük. Minden hagymát külön cserépbe tegyünk. A legtöbbjük elfér egy 15-ös cserépben, de hagyjunk 5 cm helyet a cserép oldala és a növény között. Használjunk virágföldet vagy egy rész tőzegmoha, egy rész virágföld és egy rész durva homok keverékét. Csak félig fedjük be a hagymát.

Könnyen szaporíthatjuk a növényt fikohagymákkal.