2012. január 28., szombat

Fizetős műtéttel rövidítenék a várólistákat

Fizetős műtéttel rövidítenék várólistákatNe csak a magánszolgáltatóknál, hanem a kórházakban, klinikákon is lehessen fizetni, hogy ne kelljen hosszan időzni a műtéti várólistán – ezt javasolja a Magyar Kórházszövetség. Csongrád megyében jelenleg van, akinek két és fél évet kell várnia, hogy orvoshoz kerüljön. Kérdés persze: mennyien tudnak százezreket kifizetni, hogy soron kívül ellássák őket.
Hosszú várólista aljára kénytelenek a betegek feliratkozni, ha bizonyos műtéti beavatkozásokra vagy éppen egy drágább diagnosztikai eljárásra van szükségük. Ennek oka, hogy a költséges és nem sürgős beavatkozásokat meglehetősen csekély számban támogatja az egészségbiztosító, vagyis erősen korlátozott az egy hónapban sorra jutók száma. A lista pedig így egyre dagad: az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál összesített 2011-es intézményi várólistákból kiderül, vannak olyan városok, ahol a térd-, illetve csípőprotézisre szorulóknak tavaly már csak 2019-re tudtak műtéti időpontot adni, és bizonyos gerincoperációknál is 4 évnél hosszabb a várakozási idő.

A Magyar Kórházszövetség most azt javasolja, hogy a magánszolgáltatókhoz hasonlóan a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál is legyen lehetőség a fizetős betegek soron kívüli ellátására a várólistás műtétek, diagnosztikai eljárások esetében. Mint érvelnek, sokan már ma sem várnak évekig egy műtétre vagy vizsgálatra, hanem azt „megvásárolják" a magánszolgáltatóknál.

Ha ez a pénz a közintézményekhez folyna be, a dolgozók is többet kereshetnének, és mivel a fizetős betegek lekerülnek a listáról, az rövidül azon betegek javára, akik nem tudják finanszírozni a műtétjüket. Kapacitás lenne minderre, hiszen szinte minden intézményben jóval több beavatkozást el tudnának végezni, mint amennyire lehetőségük van.

Csongrád megyében a leghosszabb várólistával a hódmezővásárhelyi kórház rendelkezik: a szemészeten jelenleg két és fél évet kell várnia az utoljára felírt, 725. páciensnek. Szentesen a traumatológiára 276-an jegyeztették elő magukat, most 2013. október végére osztanak időpontot. A szegedi klinikák közül a szemészeti klinikán kell a legtöbbet várni: szürkehályog-műtétre 835-en várnak, az utolsó műtétet decemberre jegyezték elő.

Bár a várólistát nem sürgős beavatkozások esetében vezetik, megdöbbentő tény, hogy kardiológai beavatkozásokra is több mint 4 hónapot kell várni – Szegeden legalábbis. – Természetesen folyamatos kapcsolatot tartunk a betegekkel és kezelőorvosukkal. Mindenkit olyan helyre igyekszünk sorolni a listán, hogy a várakozási idő ne veszélyeztesse az életét vagy az egészségét, ha pedig romlik az állapota, előrébb kerül – mondta elUngi Imre, a Szegedi Tudományegyetem II. Számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ invazív kardiológiai részlegének vezetője. A kórházszövetség javaslatával kapcsolatosan a docens elmondta: véleménye szerint vitatható, hogy jó-e, ha a fizetős betegek hamarabb sorra kerülnek. – Orvosként úgy gondolom, a sürgősség és az állapot kell, hogy megszabja az ellátás időpontját – fogalmazott.

A kardiológián egyébként vélhetően nem történne túl nagy változás akkor sem, ha a várólista pénzzel kikerülhetővé válna. Mivel drága, egyszer használatos műszerekkel és implantátumokkal dolgoznak, a legolcsóbb beavatkozás is nagyjából százezer forintba kerül, de van, aminek az OEP által térített ára egymillió forint. Ezt a kiadást pedig kevesen engedhetik meg maguknak – még akkor is, ha a szívükről van szó.

Akár 15 százalékkal több vizsgálatra is képesek

A Szegedi Tudományegyetemnek már most is van privát ellátása, amelyben a Euromedic Diagnostics Magyarország Kft. több éve működik közre. A képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat végző magáncég látja el a finanszírozott betegeket is, erre azonban például MRI esetében jelenleg 4 hónapot kell várni. Ha azonban a páciens kifizeti ennek listaárát, amely minimum 28 ezer forint, akár néhány napon belülre kap időpontot. – A teljes vizsgálatszám 3–4 százalékát teszi ki a privát forgalmunk, de ez évről évre nő – mondta elKardos Lilla vezérigazgató. – Egy részük külföldi, de egyre több magyar is igénybe veszi a térítéses szolgáltatásunkat. Hogy a várólistánk ilyen hosszú, az a finanszírozási korlát következménye. Nagyjából 10–15 százalékkal több vizsgálatot is el tudnánk végezni, ezért jelenthet soron kívüli lehetőséget, ha valaki meg tudja fizetni a szolgáltatást.

Nincsenek megjegyzések: