2012. február 2., csütörtök

Szélvihar érkezik és akár félméteres hó is eshet

Péntek déltől erős havazást és szélvihart prognosztizál az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az ország területére; vasárnap estére helyenként akár félméteres is lehet majd a hó.

Az OMSZ csütörtök délutáni tájékoztatás szerint egy mediterrán ciklon hatására péntek délelőtt az ország déli részén havazás kezdődik, amely lassan észak, északkelet felé terjeszkedik, majd szombatra virradó éjszaka a Kárpát-medence északnyugati részére is átterjed. Vasárnap délelőttől - nyugatról indulva - kezd majd megszűnni a hóesés.

Az OMSZ közleménye szerint vasárnap estére a hó vastagsága a jelenlegi számítások szerint a Dunántúl délkeleti részén és az Alföldön várhatóan 30-50 centiméter között alakul, a legkevesebb, 3-10 centiméternyi hóra északnyugaton lehet számíthat, a főváros térségében pedig 15-25 centis hó várható.

Szombaton a megerősödő északi, északkeleti szél a középső országrész kivételével többfelé okozhat hófúvást, a legerősebb szél a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti országrészben várható (50-70 kilométer/órás) Hófúvásokra még vasárnap is számítani kell, továbbra is főként észak-keleten és a Nyugat-Dunántúlon.

Hétfőn újabb mediterrán ciklon érkezése várható, de már kevesebb hó valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint folytatódik a nagyon hideg idő, legalább tíz napig lényeges enyhülés nem lesz. Pénteken mínusz 5 és mínusz 18 fok között alakul a hőmérséklet, a leghidegebb hétfőn várható. Az előrejelzés szerint mínusz 16 és 21, egyes helyeken mínusz 25 fok is lehet a leghidegebb hőmérséklet.

Nincsenek megjegyzések: